تابناک فارس به نقل از باشگاه خبرنگاران: زهرا حسن زاده دکترای تخصصی تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز اظهار کرد: پوکی استخوان یک بیماری بدون علامت است که به تدریج ایجاد میشود، اما در صورت تشخیص در مراحل اولیه، قابل پیشگیری است.
او ادامه داد: به اعتقاد متخصصان برای حفظ سلامت استخوان و پیشگیری از پوکی استخوان، حفظ وزن در محدوده طبیعی بسیار حائز اهمیت است. چرا که کمبود وزن و اضافه وزن، هر دو به عنوان عوامل خطر در ایجاد پوکی استخوان تلقی میشود.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه به طور کلی تغذیه مناسب و ورزش؛ دو رکن اساسی در پیشگیری از پوکی استخوان است، افزود: پیاده روی انتخاب مناسبی برای ورزش روزانه محسوب میشود تا بتوانیم استخوانهای سالم تری داشته باشیم و در ادامه راهکارهای تغذیهای موثر در این زمینه را دنبال میکنیم.
کلسیم و ویتامین D را فراموش نکنیم
او با بیان اینکه دو ماده مغذی اصلی و مهم در حفظ سلامت استخوان و پیشگیری از پوکی استخوان، کلسیم و ویتامین D است، ادامه داد: شیر و لبنیات مانند ماست، کشک، پنیر و دوغ نیز منبع اصلی دریافت کلسیم از رژیم غذایی است، اما توصیه میشود به صورت کم نمک و کم چرب مصرف شود.
حسن زاده تصریح کرد: برای تأمین نیاز روزانه کلسیم، روزانه ۳ لیوان شیر یا معادل آن سایر لبنیات باید مصرف شود. در کنار لبنیات، مصرف برخی از اقلام غذایی دیگر مانند سبزیهای برگ سبز، انواع کلم و بادام میتواند کلسیم دریافتی را افزایش دهد.
لزوم پایش میزان ویتامین D در میان افراد جامعه
او با بیان اینکه با توجه به شیوع کمبود ویتامین D در جامعه، نیاز است همه افراد از نظر کمبود این ویتامین پایش شوند و در صورت کمبود، تحت درمان قرار گیرند، اضافه کرد: در همه افراد بزرگسال سالم با سطح سرمی طبیعی ویتامین D، دریافت ماهانه مکمل ۵۰ هزار واحدی این ویتامین توصیه میشود.
این متخصص تغذیه گفت: به دلیل اینکه دریافت ویتامین D از منابع رژیمی نظیر زرده تخم مرغ، جگر و ماهی کافی نیست، دریافت مکمل ضروری است. علاوه براین، قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید به میزان ۱۰ دقیقه در روز و به مدت ۲ تا ۳ روز در هفته توصیه میشود.
او ادامه داد: دریافت بالای کافئین، مصرف زیاد نمک، پروتئین حیوانی و نوشیدنی گازدار خطر پوکی استخوان را افزایش میدهد. همچنین اضافه کردن پودر کاکائو، چای، نسکافه، پودر قهوه به شیر یا افزودن سبزیها به ویژه اسفناج به ماست توصیه نمیشود.