کشف بمب قدیمی در مرز کهگیلویه و بویراحمد

بمب به جا مانده از جنگ گجستان در روستای امیر ایوب مرز استان کهگیلویه و بویراحمد و فارس کشف شد.
کد خبر: ۱۱۸۴۳۲۱
تاریخ انتشار: ۲۳ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۰ 13 September 2024

به گزارش تابناک کهگیلویه و بویراحمد ، یکی از ساکنان روستای امیر ایوب گفت : این بمب ۵۰۰ کیلوگرمی به جا مانده از جنگ گجستان در سال ۱۳۴۲، حین عملیات گاز رسانی در حیاط منزل شخصی ام به این منطقه در عمق یک متری زمین پیدا شده است.
مردم روستای امیر ایوب از طایفه انصاری و لر زبان در غائله گجستان توسط جنگنده‌های ارتش شاهنشاهی از اردیبهشت ماه سال ۴۲ تا تیرماه این سال چندین بار هدف قرار گرفتند.
ساعت هشت صبح ۳۱ فروردین ۱۳۴۲ در نقطه‌ای به نام تنگ «گجستان» عشایر غیور بویراحمد و شهرستان رستم راه را بر قشون پهلوی سد کردند و این سرآغاز حماسه‌ای شد به نام جنگ گجستان که سند افتخاری از مبارزات عشایر در تاریخ کهگیلویه و بویراحمد است.
این نبرد یک روزه با قوای دولتی به فرماندهی سرلشکر "آریانا" با شکست قوای شاهنشاهی همراه بود.

اطلاعتی در مورد جنگ گجستان 

در خصوص جنگ گجستان در برخی منابع تاریخی آمده است : جنگ گجستان در پی اعمال قوانین اصلاحات ارضی و خلع سلاح عشایر در رژیم سابق (پهلوی دوم) و نارضایتی خان‌های ایلات بویر احمدی رخ داد.
در پی اجرای قانون اصلاحات ارضی و خلع سلاح عشایر، خوانین که املاک و اراضی وسیعی داشتند مجبور می‌شدند قسمت زیادی از این اراضی را بین مردم تقسیم کنند که این امر باعث مخالفت خان‌ها شد و سرانجام با فشار نظامیان حکومت پهلوی بر عشایر درگیری عشایر و نظامیان در کوهمره سرخی آغاز و با بمباران هوایی مناطق و منازل خان‌ها همراه شد.
خوانین عشایر نیز با درگیری علیه نظامیان رژِیم گذشته به ژاندارمری روستای توت نده (بویراحمد) حمله و با جمع‌آوری اسلحه به حکومت اعلام جنگ کردند که پس از این درگیری بمباران هوایی شدت یافت و جنگجویان عشایر که حدود سه هزار تن برآورد می شدند با عقب‌نشینی به مناطقی از استان فارس از جمله کوه‌های صعب‌العبور گجستان این استان پناه بردند. 
پهلوی دوم با مطرح کردن قانون اصلاحات ارضی اهدافی از جمله زدودن قدرت عشایر و مالکین را دنبال می کرد. اصلاحات ارضی نه فقط در بویراحمد و ممسنی، بلکه در مناطق دیگری از کشور نیز با مقاومت و مخالفت روبرو بود.
در واقع طرح هایی که از سوی غرب و آمریکا با نام مدرنیته به ایران تحمیل می شد، به دلیل ناهمسانی با ساختار اجتماعی و سیاسی در ایران، نارضایتی های گسترده ای را ایجاد می کرد که جنگ "گجستان" و نبرد عشایر بویراحمد ، ممسنی و رستم با رژیم پهلوی دوم در سال ۱۳۴۲ نمونه ای از این نارضایتی بود که رژیم برای سرکوب و نابودی معترضان به بمباران هوایی متوسل شد.
روایت رهبریاز بمباران عشایر
حماسه‌ای جاودان که ۳۱ سال بعد از آن، رهبر معظم انقلاب در سفر استانی خود و در جمع مردم یاسوج با اشاره به رشادت‌های مردم این دیار و قبیح دانستن جنایات رژیم پهلوی این گونه فرمودند: مردم کهگیلویه و بویر احمد به لحاظ گذشته تاریخی، مردمی هستند که پرونده درخشانی دارند و با ظلم در افتادند و با سلسله پهلوی جنگیدند، در نهضت اسلامی شرکت کرده اند و در همین روستایی که رفتم (خرداد ۷۳) مردم آنجا در سال ۱۳۴۲ مورد تهاجم هواپیما‌های رژیم پهلوی قرار گرفتند خاک بر سر رژیمی که هواپیما‌های جنگیش بلند شود بیاید و روستای محرومی را بمباران کند و کردند این کار.

اشتراک گذاری
نظر شما
Chaptcha
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
آخرین اخبار