تابناک در گزارشی بررسی کرد:

بازار مسکن اصفهان در نیمه دوم ۱۴۰۴/ اجاره‌بها نفس مستاجران را برید؛ کوچ به حاشیه شهر

گروه استان‌ها - بازار مسکن اصفهان در نیمه دوم سال ۱۴۰۴ با کاهش معاملات، رشد محدود قیمت‌ها و افزایش شدید اجاره‌بها مواجه شده است. کارشناسان این وضعیت را نمونه‌ای روشن از رکود تورمی می‌دانند که بیشترین فشار را بر خانوار‌های متوسط و مستاجران وارد کرده است.  
کد خبر: ۱۲۱۱۱۴۸
تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۴۰۴ - ۱۲:۲۳ 17 November 2025

بازار مسکن اصفهان در نیمه دوم ۱۴۰۴/ اجاره‌بها نفس مستاجران را برید؛ کوچ به حاشیه شهر

به گزارش خبرنگار تابناک از استان اصفهان، حجم خرید و فروش واحدهای مسکونی در اصفهان طی ماه‌های اخیر کاهش یافته است و بسیاری از متقاضیان به دلیل افت قدرت خرید و افزایش نرخ سود بانکی توان ورود به بازار را ندارند. کارشناسان این روند را نشانه‌ای از رکود عمیق می‌دانند که حتی در صورت رشد قیمت‌ها، تقاضای واقعی را محدود کرده است.

فشار مضاعف بر مستاجران

اجاره‌بها در مناطق مرکزی و شمالی اصفهان رشد چشمگیری داشته و فاصله قیمتی میان مناطق مختلف شهر بیشتر شده است. مستاجران با انتخاب‌های دشوار مواجه‌اند: یا پرداخت ودیعه‌های کلان همراه با اجاره‌های متعادل، یا اجاره‌های سنگین با ودیعه‌های کمتر. این وضعیت باعث شده بسیاری از خانوارها به حاشیه شهر یا واحدهای کوچک‌تر مهاجرت کنند.  

هزینه‌های ساخت و عرضه محدود

افزایش قیمت مصالح ساختمانی و دستمزد نیروی کار، هزینه تمام‌شده واحدهای جدید را بالا برده است. سازندگان به دلیل نبود انگیزه کافی و ریسک‌های اقتصادی، عرضه واحدهای جدید را کاهش داده‌اند. این کاهش عرضه در بلندمدت می‌تواند فشار بیشتری بر بازار اجاره وارد کند.  

تحلیل روند قیمت‌ها در آینده نزدیک

کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند قیمت هر متر مربع مسکن در اصفهان در نیمه دوم سال بین ۱۰ تا ۲۰ درصد افزایش یابد. این رشد کمتر از نرخ تورم عمومی است، اما همچنان برای خانوارهای متوسط سنگین محسوب می‌شود. در واقع، بازار مسکن درگیر رکود تورمی است؛ یعنی قیمت‌ها بالا می‌رود اما معاملات کاهش می‌یابد.  

چشم‌انداز سرمایه‌گذاری، آری یا نه

سرمایه‌گذاران در شرایط فعلی با تردید جدی مواجه‌اند. از یک سو، بازار مسکن به‌عنوان یک دارایی امن در برابر تورم شناخته می‌شود؛ از سوی دیگر، رکود معاملات و کاهش نقدشوندگی، ریسک سرمایه‌گذاری را بالا برده است. بسیاری از سرمایه‌گذاران ترجیح می‌دهند به بازارهای موازی مانند طلا و ارز روی بیاورند.  

مقایسه‌ای قیمت مسکن در سال‌های گذشته

بازار مسکن اصفهان در سال 1402 با جهش شدید قیمت‌ها مواجه بود. رشد بیش از ۴۰ درصدی قیمت‌ها در برخی مناطق، بسیاری از خانوارها را از بازار خرید خارج کرد. معاملات کاهش یافت اما سرمایه‌گذاران همچنان به دلیل تورم بالا، مسکن را گزینه‌ای امن می‌دانستند.  

در سال 1403 روند رشد قیمت‌ها کندتر و بازار وارد مرحله‌ای از ثبات نسبی شد. با این حال، اجاره‌بها افزایش قابل توجهی داشت و فشار بر مستاجران بیشتر شد. در این سال، عرضه واحدهای جدید نیز کاهش یافت و رکود ساخت‌وساز آغاز گشت.  

در سال ۱۴۰۴ برخلاف جهش‌های سال‌های قبل، رشد قیمت‌ها محدودتر و کمتر از نرخ تورم عمومی است. این موضوع نشان‌دهنده کاهش توان خرید و رکود معاملات است. در عین حال، اجاره‌بها همچنان روند صعودی دارد و شکاف طبقاتی در بازار مسکن بیشتر شده است. 

این مقایسه نشان می‌دهد که بازار مسکن اصفهان از یک دوره جهش قیمتی (۱۴۰۲) به سمت ثبات نسبی (۱۴۰۳) و سپس رکود تورمی (۱۴۰۴) حرکت کرده است. در واقع، فشار اصلی از بخش خرید به بخش اجاره منتقل شده و خانوارهای متوسط بیشترین آسیب را دیده‌اند.  

گفتنی است، بازار مسکن اصفهان در نیمه دوم ۱۴۰۴ بیش از هر زمان دیگری تحت فشار رکود تورمی قرار دارد. کاهش معاملات، افزایش اجاره‌ها و محدودیت عرضه واحدهای جدید، چشم‌انداز این بازار را مبهم کرده است.

مقایسه با سال‌های گذشته نشان می‌دهد که روند بازار از جهش قیمتی به سمت رکود تورمی تغییر کرده و فشار اصلی بر دوش مستاجران قرار گرفته است. کارشناسان تأکید دارند که سیاست‌گذاران باید با ارائه راهکارهای حمایتی از جمله تسهیلات خرید مسکن، کنترل اجاره‌بها و حمایت از سازندگان از فشار مضاعف بر خانوارها بکاهند.

انتهای پیام/

آخرین اخبار